onsdag 30 oktober 2013

Cyklande tjej no more.

Yes, jag är inte längre medlem i den stora Facebook-gruppen Cyklande tjejer och yes, jag andas igen.

Hoppas ingen tar illa vid - jag respekterade hundra procent av medlemmarna därinne och eloge till idén om en grymt rolig grupp etc. men den är inget för mig. Jag är helt enkelt inte gjord för enkönade homogena "föreningar". Jag är cyklist och jag

älskar räkna kadens
mäta snitt
TÄVLA
och driva lite vänskapligt med dig med för stor flarre och sadelväska
(snällt förstås men sporten bör respekteras FAST vi råkar ha tuttar!)

Nä men skämt åsido.

Jag är ingen "cyklande tjej" och jag är less på massa uppdateringar som inte angår mig på annat sätt än att de är skrivna av andra kvinnor. Ärligt talat ger jag blanka fan i könet på den vars nyhet jag är intresserad av. Jag är Katja, cyklar nästan jämt med mascaran på, har aldrig byxor på mig förutom i träningssammanhang och jag är kvinna för att jag är född till det. Inte som ett slags okynnesstatement. Feminism är någonting som jag tror på att utöva i praktiken och inte genom att låsa in oss i våra egna föreställningar. Varför ska vi bygga en mur kring oss för att klara av att diskutera chamoiscreme? Skulle gubbsen någonsin få för sig att göra det? Nä, tänkte väl! "Vi mot dem" leder aldrig till "oss". Och vad denna sporten behöver är sammanhållning och jämställdhet - inte myspysgrupper med egna kläder där påtvingad hänsyn snarare hämmar jämställdhet och utveckling. Vad vi kvinnor behöver är få vara med på rättvisa villkor och synas - inte leka för oss själva i periferin medan männen tar plats ute i det allmänna.

Istället följer och inspireras av en massa enskilda kvinnliga cyklister på Facebook och Twitter och inte minst ute i verkligheten. Jag vill bli som varenda en av er <3


Hanna och Anna, två kvinnliga cyklister att räkna med! (bild M. Iremo)

12 kommentarer :

 1. Jag kan förstå dig och ibland blir det bara för mycket med bara tjejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Vissa kvinnor är skapta för att trivas i kvinnogäng, andra är inte det. Jag hör till de sistnämnda. Därmed inte sagt att jag bara vill hänga med massa karlar - jag har en del tjejkompisar som jag verkligen tycker om och aldrig skulle byta mot en kille! ;)

   Radera
  2. underbart Katja precis samma resonemang bland mc åkarna Kram //sari

   Radera
  3. Eller hur Sari! MC-tjejer ska synas inte gömma sig! :)

   Radera
 2. Kjempebra som vi säger här i landet. Oss är bäst, vi och dom bara trist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur :) och trist vill vi aldrig ha.

   Radera
 3. Och jag tänkte först..MEN VA?? ska hon sluta cykla? cykelkatten...men icke då. Kanonbra inlägg, du har en massa bra poänger i det Katja!
  Jag funderar i bland själv vaför jag är med i gruppen, jättebra att den finns, inget sagt om det. Den fyller sitt behov men inte mitt. Jag trivs lika bra bland manliga som kvinnliga cyklister. Som Jonas säger i föregående kommentar, oss är bäst!
  Vi behöver inte utesluta någon och våga ta för oss även bland icketjejer. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha där fick du lättare hjärtattack ;) Skämt åsido - finns finns det GRYMT MYCKET BRA i denna gruppen! Alla tips, info, dokument, ja kontakt med likasinnade etc. Men jag känner inte riktigt att jag med min livsstil riktigt passar in där. Trevlig helg pårej med och ha så härligt ute på fjället ikväll!

   Radera
 4. Cyklar så gott som uteslutande med män..... och då vill jag bara vara just mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt - man mår bäst av sammanhang där man får vara sig själv - utan att utesluta andra! :)

   Radera
 5. Jag tränar nästan bara med män. Jag umgås nästan bara med män. Jag har aldrig haft behovet av att göra saker med bara tjejer - men var ändå med och drog igång SubXX-satsningen (bra grej för där hittade jag personer att cykla med som var lika starka som jag, ny upplevelse att inte vara den långsamma "tjejen" och är medlem i Cyklande tjejer-gruppen. I FB-gruppen är jag med som någon form av stöd - det finns ju tjejer som tycker det är viktigt att det finns grupper med bara tjejer, och även om jag inte är en av dem vill jag vara med och peppa dem som känner så. Måste dock erkänna att jag känner mig ganska bortkommen i girls-only-sammanhang. Blandat är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis! På samma sätt som jag uppskattar cykla/hänga med gubbs så är jag oerhört glad att jag nu hittat jämnstarka tjejer i klubben, att träna med och tävla med/mot. Det är en utveckling på mina egna villkor. Precis som du säger - skönt att slippa vara "den långsamma tjejen" i gubbklungan, även om jag ibland är starkare än vissa av gubbsen ;) Håller med om att man vill vara med och peppa! Men jag känner bara inte att CT är rätt forum för mig att peppa folks i. Jag lägger hellre tid på att utveckla min blogg... Och hoppas att de kvinnliga cyklisterna hittar hit och får sig en dos pepp ;) Kram!

   Radera