torsdag 7 juni 2012

Bra app för arga cyklister!

Förrgårdagens cykeltur började med att en klungkompis fick punka. Visst, en vanlig händelse, men denna gång berodde den väldigt mycket på att bron vi skulle över var täckt av glassplitter efter en bilolycka. Ingen försiktighet hjälpte - punkan var ett faktum. Tur nog hade en annan klungkompis telefon till en släkting som jobbade på kommunens jourservice. Han ringde upp och fick höra att det skulle komma folks och städa upp inom en halvtimme. Skönt!

Alla har dock inte den turen som har direktnummer till kommunens gatuservice. Ibland är det inte lika kritiskt heller - men man kanske blir irriterad på en trasig gatlykta, farligt hål i asfalten, fet trädgren som blockerar cykelbanan etc. 

Då finns det en app (för både iPhone och Android) som heter F!xa till. Appen fungerar på följande sätt:
  • Du börjar med att hämta appen (som är gratis) i antingen App Store eller Play Store, beroende på vilket operativsystem du har på din telefon.
  • Starta appen.
  • Ta bild på det som du vill att kommunen fixar.
  • Väl nöjd med bilden, tryck på "använd". Då kommer du till menyn där du får välja kategori - till exempel vägunderhåll och framkomlighet (vanligt för oss cyklister...)
  • Tryck på "ok". Då kommer du till en meny där du får skriva en tilläggskommentar (om du känner att det behövs en). Sedan är det bara att trycka på "skicka" så får kommunen där objektet finns, bild samt din kommentar!

  • P.S. Din skadeanmälan skickas in anonymt. D.S.
Jag tycker att appen är ett jättebra initiativ. Jag har nu använt appen ett antal gånger, men har i och för sig inte hunnit kolla om skadorna blivit åtgärdade. Men tänk, om hundra personer fotar och skickar in bilder på irriterande - och rentav livsfarliga! - hål i en viss väg så görs det kanske något åt skadorna. Det är nog den största anledningen till att jag "gör reklam" för appen här på bloggen - tillsammans åstadkommer vi förhoppningsvis skillnad. Cykla säkert!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar