måndag 18 juni 2012

"Ingen är särskilt bra. Två av dem handlar om cykling."

"I början av 80-talet började medlemmarna i Kraftwerk bli runda om magen. Inspelningen av skivan Computer World hade varit krävande och bandet diskuterade om det fanns någon träningsform som passade deras image. Den konstnärlige motorn Ralf Hütter föreslog cykling.

Ologiskt, kan tyckas. Kvartetten från Düsseldorf var känd för sin futuristiska, kontrollerade, närmast kliniska, elektroniska musik. I låtar som The Man-Machine och The Robots hyllade de mötet mellan människa och maskin. Att flåsa upp för backar på cykel tycktes varken behärskat eller högteknologiskt.

Men Ralf Hütter menade att cykling förkroppsligade Kraftwerks idéer. Cyklisten hade ju total kontroll över cykeln, som i sin tur utnyttjade cyklistens styrka – en symbios mellan kropp och redskap, ”die Mensch-Maschine”.


Snart cyklade Ralf Hütter 20 mil om dagen. Han och kollegan Florian Schneider startade en cykelklubb, Radsportgruppe Schneider. När bandet åkte på turné hoppade de av turnébussen ett antal mil från varje konsert och cyklade resten av vägen. Kraftwerks två andra medlemmar valde efterhand att lämna gruppen. De tyckte att cyklingen stal tid från musiken. Det är lätt att ge dem rätt.

Sedan 1981 har Kraftwerk – som dessför- innan släppte åtta hyllade album på ett drygt decennium – bara gett ut sex skivor. En av dem är en samlingsskiva, en är en liveskiva och två är singlar. Ingen är särskilt bra. Två av dem handlar om cykling." (Adam Svanell, SvD 2012-06-18)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar