fredag 6 december 2013

Kattens Festiva Kalender. Lucka 3: Sju tips för en bättre värld genom cykling


Idag nåddes vi av nyheten om att herr Mandela avlidit, nittofem år gammal. För att hedra minnet av mannen som vigt sitt liv åt att kämpa för en bättre, rättvisare värld kör jag idag sju tips på hur du som cyklist kan bidra till en bättre värld.

Välkommen till dagens festiva kalenderlucka nr 3: Sju tips för en bättre värld med hjälp av cykeln:

ett. Lika enkelt som det är genialiskt (om jag får säga det själv) - fortsätt cykla. Bara det faktum att du cyklar gör dig till en bättre människa. Jag kan inte ens föreställa mig all soppa jag skulle slösa med om jag bilade runt här i stan istället för att ta cykeln! Jobba på att få dina bilåkande vänner att börja cykla.

två. Materialsporta med måtta. Nu är ju cykling en materialsport och materiallivsstil där prylarna är minst lika viktiga som motorn (för upplevelsen i alla fall), men tänk efter en extra gång innan du kastar dig över en ny pryl eller ny hoj bara för att liksom. Att köpa sportprylar superbilligt är typ samma som att köpa leksaker superbilligt och vi vet ju alla hur det går för de stackars folksen som står inmosade i giftig plast borta i Kinas otäcka mastodontfabriker. Hellre investera i färre, men mer klassiska prylar tillverkade i mindre skala - så långt det är möjligt. Detta är till exempel en av anledningarna till att jag väljer lilla, europatillverkade Campagnolo framför mass-Shimano.

tre. Var snäll mot de nya i klungan. Fråga vad personen heter, surra lite om cykeln, dra ett mjukt skämt. Ibland vill man ju vara lite cool och överlägsen mot de okunniga, svaga nybörjarna men kom ihåg att du själv någon gång varit i nybörjarsitsen. Man tjänar ingenting på att drygt hänga av det första man gör - men genom att vara snäll får man sig kanske en kompis, samt framtida sparringpartner. För rätt som det är så har den svaga nybörjaren gått och blivit stark. Cykling är en solidarisk, inkluderande sport. Det blir ju mycket säkrare och roligare då!

fyra. Älska naturen du cyklar i. Släng inte skräp hur bråttom du än har! Hellre stoppa ner i jerseyfickan och slänga senare. Cykla någon av Västerås CK:s lopp - speciellt Anundsloppet - ett fantastiskt lopp där vi källsorterar och återanvänder! Ha med dig egen vikbar mugg - väger försumbart - bidrar till mindre plastanvändning. Försök att tvätta/smörja in cykeln med ekologiska, naturvänliga vätskor och oljor. Med tanke på hur många timmar av vår vardag vi cyklister spenderar ute i naturen så är det inte så konstigt att den känns som vårt hem, och hemmet vill vi hålla rent.

fem. Välgör. Och med det menar jag - var gärna med i något av de fantastiska projekten runtom i landet (och i världen, om du så vill) som syftar till att hjälpa de behövande med hjälp av cykling. Skänk en slant till den där galna randonnékompisens insamlingstur. Stöd - eller cykla en etapp med - Ride of Hope. Jag och Anna gjorde det förra året och det var superkul!  Stöd Team Rynkeby eller någon annan av de fantastiska satsningarna. Eller varför inte starta en egen insamling?

sex. Engagera dig i din lokala klubb. Du kommer förmodligen att möta en del motstånd från de "gamla rävarna" som "varit med om allt" och du får sällan den tacken du önskan och den första tiden blir ingen dans på rosor. Föreningar är ju ett speciellt släkte grupper. Men - ju fler som engagerar sig i de lokala klubbarna, desto större mångfald av åsikter och personlighetstyper. Och det bidrar till demokratin och till en snällare miljö för alla.

sju. Samåk. När du ändå måste ta bilen till cykellägret/loppet/tävlingen - samåk med dina kompisar. Släng ut en fråga på nätet. Ibland ska folks med som du inte ens visste skulle köra loppet! Dels så blir det billigare och roligare och dels så blir miljöpåverkan mindre.

Här var de tipsen, har ni fler?

5 kommentarer :

 1. Raka benen! Eller ja använd inte dessa frätande hårborttagare när benen ska racepreppas. Dåligt för kroppen (?) och dåligt för naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle aldrig våga ändå! Bra tips fö, kan tänka mig att det är massa crap i dem.

   Radera
 2. Bra tips! Kan katten rekommendera några miljövänliga produkuter, som olja, vax, rengöringsmedel avsedda för cykeln? /Valle.

  SvaraRadera
 3. Cykloteket har ECO label wet lube för kedjor och även vax, rengöring och annat smått och gott! Jag har även testat med rapsolja men det rek INTE för kedjan blir svart, klibbig och allmänt frånstötande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Anna. Cykloteket nästa! /Valle.

   Radera