måndag 17 september 2012

Par i cykling - så easy even your wife can make it!

Tja. Långt inlägg, var beredda.

Nu kör vi.

Alltså helt seriöst, jag saknar inte humor.
Det kan alla som känner mig intyga om.
Även ni som har följt min blogg vet att jag sällan kan förhålla mig seriöst till nåt ämne.
Alltså kan vi nu en gång för alla avverka det där med att jag inte förstår skämt.

Jag har precis kommit hem från en weekendresa till Holland. Öppnar Facebook (som jag har längtat!) och ser - med glädje! - att flera av mina cyklistvänner har hört av sig till Svenska Cycling Plus FB-sida om att

den 50-tas-humoristiska artikeln om att cykla i par suger hårdare än hårdast

YES! - tänkte jag.
Äntligen! - utbrast jag
Det var mig fan på tiden! - kände jag.

För er som inte läst artikeln så lär den ut hur den manlige (snabbe, snygge, med-koll-på-allt-cyklisten) lockar sin tjej till att börja cykla. Dåligt ämnesval? Tja både och. Det är ett faktum att det är färre brudar än gubbar som sportcyklar och alltså är det inte mer än välkommet att engagera dem (oss) i cykling. Ja nog fan ingick inte skavsår från bibssvett i mina hemfridsfantasier när jag träffade min älskling (jepp, så romantiskt är det att sportcykla - även om man gör det i en rosa tröja med blomstertryck på!). I och för sig så känner jag flera killar som har börjat cykla för att deras tjejer lockat med dem ut. I och för sig så finns det faktiskt homosexuella par. I och för sig så kunde artikelförfattaren skrivit om hur man får sin partner - eller sin kompis - eller sin mamma - eller sin svägerska (good luck!) att cykla istället för att köra det tröttsamma "killar är från Mars tjejer från Pluto"-tåget. Men det är inte ämnet jag stör mig på -

- utan den unkna kvinnosynen författaren besitter helt utan skam i kroppen.

Jag stör mig på att brudar förväntas gå igång på shopping som kaniner går igång på morötter (iofs, kanske en fördom det också...). Det är en unken fördom att kvinnor handlar prylar mer än män. Fråga vilken cyklistfru som helst.

Jag stör mig på allt rosa fluff.

Jag stör mig på att brudar förväntas ligga på rulle. Ännu mer stör jag mig på bilden på nån glad cykelbrud i rosa cykelstass och underskriften "NN är van att ligga på rulle bakom sin man" (kan inte citera nu, har inte tidningen med mig här). WTF? Hur mycket cash fick de ge till NN för att hon skulle ställa upp på den bilden? NN, tränar du hårt nog så kommer din gubbe han också att känna på hur det är att ligga på rulle bakom dig. Maila så slänger jag iväg ett sjysst träningsprogram (gratis).

Jag stör mig på allt det där kontrasterande. Men vet ni vad jag stör mig mest på? Jo, att kvinnor antas vara rädda för sporten. Den inställningen verkar cementeras hos folks redan från dagisåldern. Killar tar för sig mer, vågar mer, kan mer medan tjejer ska ju sitta stilla och virka och hålla det fint under naglarna och ja, killarna lär ju sig från barnbena hur man handskas med teknik och tjejerna, ja de är ju mer rädda. Bullshit. Vi är inte rädda. Vi ramlar, vi slår oss, men vi är inte rädda. Kvinnor är förresten bevisat fysiskt uthålligare än män. Märkligt nog står inte det med som argument till att börja cykla...

Som sagt - bra artikelidé men tveksam inramning.

För att avsluta i god ton så har jag lite förslag på Svenska Cycling Plus kan göra tidningen lite trevligare - ur mitt kvinnligt ödmjuka perspektiv.

Lyft upp kvinnliga motionärer (för det är ju motionärerna som är er främsta målgrupp, aight?) lika mycket som ni lyfter upp de manliga ena. Skriv gärna mer om kvinnor - och för kvinnor. Sverige kryllar av duktiga kvinnliga cyklister (inte minst på elitmotionärsnivå) och de kommer att bli överlyckliga om ni tar kontakt med och intervjuar dem. Och varför inte låta tjejer utföra cykeltester? Testa nya vindsjackor? Berätta om cykelresor till Mallis? Etc.

Vill ni nåt ut till lika många kvinnor som män så gäller det att lyfta fram båda.

För tro mig, nybörjartjejerna är högst medvetna om sina eventuella fördomar om cykelsporten och dess utövare. Cementera inte dessa ytterligare.

Tack för en bra tidning i övrigt!

Puss.

12 kommentarer :

 1. Jag tyckte den var alldeles utmärkt (och är för övrigt skriven av en tjej). För precis såhär var det för mig i början. Och precis enligt de tipsen som står lyckades sambon med att få ut mig. Det kändes som det handlade om oss, jag hade kunnat skriva den själv. Så det beror nog på vad man har för bakgrund och erfarenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, vet att det är en tjej som skrivit detta. Men vad spelar det för roll? :) Tjejer har också fördomar om andra tjejer. Det är inte tipsen i sig som har stört mig i artikeln (nog har jag också frågat om min mage ser stor ut i bibsen och fått tröstande svar! ;)) utan tonen och antaganden i 50-talsstil - "så här får du din fru att sätta sig i en bil". Tack för din åsikt förresten, det viktigaste är ändå att diskussionen finns!

   Radera
 2. Och det är fö planerat en artikel (skriven av en annan tjej) om cykellägret i helgen för tjejer av tjejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Ska bli intressant att läsa... Vad är det för läger förresten? *Nyfiken*

   Radera
  2. Läger anordnat av "Cyklande tjejer" på FB. Vi är 30 st som ska till Skövde.

   Radera
  3. Såg det nu (så sällan inne på FB). Trevligt! Hoppas ni får kul och lär er nåt, och hoppas det blir fler så jag kan följa med nån gg. Tack för tipset!

   Radera
 3. Hej och tack för dina synpunkter!

  Precis som Maria skriver är texten skriven av en tjej (NN heter Karin) och jag utgår från att hon utgått från sina egna erfarenheter, vilka även de verkar stämma överens med Marias, dock inte alla tjejers.

  Sedan har bevisligen inte alla uppfattat humorn och undertonen i artikeln på ett sätt som vi hade tänkt oss. Och där är det bara att beklaga.
  Vi tar naturligtvis till oss av kritiken som getts på olika forum.

  Vad som dock är tråkigt i sammanhanget är att ingen någonstans har tagit upp något om att vi t.ex. har en sida om vad tjejer skall tänka på när de väljer ny cykel eller att vi i vårt enda personporträtt intervjuat Emma Johansson (du kritiserar oss t.o.m. för att vi inte intervjuar tjejer).

  Nästan allt material i tidningen riktar sig till båda könen, någon sida riktar sig enbart till kvinnor och kalsongrecensionen riktar sig enbart mot män. En ganska neutral fördelning anser nog jag.
  Att antalet bilder på män är fler än på kvinnor kommer av två anledningar. Dels att mycket kommer från vår brittiska förlaga (och britterna ligger långt efter Sverige i detta sammanhang), då har vi ändå bytt ut en del bilder, men av kostnadsskäl kan vi inte byta ut alla. Men framför allt - och här är den stora punkten att jobba med - det är många fler män som cyklar än kvinnor.
  Tittade på statistik från Vätternrundan, och där kan man se att ungefär var femte förstagångscyklist är kvinna, vilket stämmer ganska väl överens med hur könsfördelningen på bland annat vår FB-sida och prenumerationslista ser ut. Vår målsättning är dock att så mycket som möjligt av tidningen skall vara könsneutralt.

  Hör gärna av er till mig på info@cyclingplus.se och berätta varför det inte är fler tjejer som cyklar. Jag skriver gärna en artikel i ämnet. På samma mailadress tar jag för övrigt gärna emot alla tips på artiklar som kan vara intressanta till kommande nummer.

  /Daniel
  Svenska Cycling Plus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Tack för att du tagit dig tid att svara, det uppskattar jag verkligen! Jag gillar verkligen er tidning (varför annars har jag gått och köpt mitt andra nummer?). Och jag gillar intervjun med Emma. Och tipsen om cykelköp. Och mycket annat. Vilket jag påpekat i diverse sammanhang - men inte här. Synd att det inte framgått i mitt inlägg men jag har inte velat lägga energi på annat än min spontant negativa reaktion på den dåliga artikeln. My bad - skriver gärna en mer objektiv recension nån gång. Jag tänker inte upprepa mina förklaringar till varför jag tycker att artikeln slår ut fel eftersom dessa redan står i inlägget ovan. Däremot så kan du ju alltid rådgöra med din kollega Fritz (grymt uppskattad bloggare, hälsa!) varför det är så få brudar som finns med uppe i cykeltoppen. Han har nämligen haft en bra inläggsserie om det på Cykelbloggar. Åsikterna går isär men enkelt sagt så är det svårt att ha nån att se upp till om majoriteten av förebilderna har snopp mellan benen och minoriteten får klä av sig för att tjäna sponscash till teamet. Osv. Dessvärre tycker jag inte det behövs att nöta varför så "få" tjejer cyklar i tidningen (det skapar bara negativitet, återigen!) utan behandla cyklister som - cyklister. Vissa tips (gällande träning t ex) är ju svåra att köra könsneutralt då killar och tjejer är olika starka / har olika mängd kroppsfett osv.), men det mesta går faktiskt att tillämpa på bägge könen. Ser förresten fram emot artikeln om hur jag ska få min pojkvän, 40+, grym cyklist/skidåkare, att börja simma också. Måste jag locka med blå simglasögon med bilar på? ;) (det där sista var för att påpeka det absurda i att locka brudar med rosa shopping). Trevlig kväll!

   Radera
  2. P.S. Ni vet väl att ni är varmt välkomna att annonsera här på Cykelkatten när vi ändå är igång och snackar försäljningsargument? Till skillnad från mina ovärderliga åsikter så går antalet nya läsare att köpa. Bara att maila så kommer vi överens om pris och utformning! :)

   Radera
 4. Grymt bra Katja och härligt Daniel att ni uppmärksammar diskussionen.
  Dock tycker jag att artikeln verkligen är i yttersta laget. Både jag och min sambo satt med hakan ned till golvet och reaktionerna runt om på forum och hos mina vänner är densamma som våran.
  Det är alltid bra att ha ngn som kritiskt granskar - man kan lätt bli förblindad och min värld är budskapet som kommer fram av artikeln inte på ngt sätt bra för att locka fler kvinnor till sporten eller för den delen underhålla oss redan inbitna.

  SvaraRadera
 5. Hujedamej. Man smäller ju av....

  SvaraRadera
 6. Hej Daniel!
  Behöver väl knappast lägga ut texten mer om varför artikeln helt enkelt är töntig. Jag tycker heller inte att det behöv ytterligare en snyftartikel som hänger ut det kvinnliga släktet för att de inte hittat cyklingen ännu. Jag tror inte vi tjänar på att skriva om speciell "tjejcykling". Vi behöver inte ställa kvinnor och män mot varandra, lyft helt sonika fram fler kvinnor bara. Det som behövs är t ex
  - lika många tjejer som killar på bilder och illustrationer. Läsarna kommer först att reagera och tycka att tjejerna helt dominerar, men det är en vanesak. På sikt kommer man bli van att se tjejer och killar på lika stort utrymme. Ett led i att läsarna får märka att det är en sport för alla, även om männen dominerar idag.
  - intervjuer och tester med tjejer, för att de är cyklister och inte för att de är tjejer
  - berättelser om hur olika cyklister, tjejer och killar, blev intresserade av cykling och hur de fick med sig sin partner. Välj ut berättelser som speglar en mångfald, så kanske fler människor känner sig träffade.


  Jag undrar över kvinnan i gult linne som låtsas dricka vatten efter ett hårt mtb-pass i skogen. Anser du att hon ser ut som en cyklist? Vilket är argumentet för att använda denna bild?

  SvaraRadera