fredag 17 augusti 2012

Om att hålla käften, stjärten & andra klungpetitesser

Hej. Låt oss prata klungkommunikation. Och nej, detta är inte ännu ett av föreläsningsinläggen om hur viktigt det är att kommunicera för att undvika faror. Detta är bara min kortfattade förklaring till varför jag ibland tycker att det är skönt att

HÅLLA KÄFTEN och GÅ INÅT och VARA TILLSAMMANS MED ER ÄNDÅ ENSAM MED MIN BIKE

när jag cyklar.

Ibland känner jag själv

Fan va asocial jag måste framstå i klungan! 

Och nog är det så att kontrasten kan te sig stor mellan stillastående Katja & rullandes Katja. De som känner mig vet nämligen att jag pratar gärna, mycket, högt och (ve och fasa!) lite gällt till och med. Inget drömläge för de lättirriterade, helt ok för de andra sociala.

Men.

När jag cyklar så pratar jag mycket mindre, mer sällan, tystare och ibland inte alls. Oftast räcker det med att jag på ett sjysst sätt säger kom igen, jag är flåsig och måste därför hålla käften. Låt mig vara så kanske vi kan prata mer i slutet av passet. Men ibland känns det som att folks blir lite stötta. Snälla, bli inte det.

Och vet ni mina orsaker, innan ni tror att jag är en bister otrevlig sak?
 • Jag har sportcyklat sen april. Alltså inte ens ett halvår! Jag tycker att det ibland kan vara lite tufft att både cykla och prata samtidigt. Speciellt om farten överstiger 30 km/h och jag ligger och drar. Jag måste koncentrera mig på att andas rätt. Så att jag får bra hjälp från kroppen.
 • Jag tycker om att småprata om dittan och dattan men jag tycker likväl om att koncentrera mig på min cykling, mina ben och inte minst vyer. Misstänker starkt att de flesta känner likadant.
Och... Jag gillar pepp men jag gillar inte att bli skjutsad, speciellt på stjären. Tänk på det manliga medcyklister och respektera detta. Basta.
Usch, jag hoppas verkligen att ni inte missförstår mig och tar mig för en otrevlig en som ogillar det sällskapliga med klungcykling. Tvärtom, jag uppskattar verkligen att socialisera med klubbkamraterna. Men så länge jag är på den nivån att jag måste kontrollera kroppen till 100 % för att hänga med hela passet så får jag finna mig i att - på bekostnad av mitt rykte - hålla käften, le och känna mina ben. Och er runtomkring, förstås. För den peppen som klungkörning ger, det är en ynnerst :)


6 kommentarer :

 1. Åh vad skönt att någon vågar skriva det som jag tror att många tänker när de ligger där framme och drar och har fullt upp med att se till att benen gör sitt jobb! Jag själv är inräknad till den skaran kan jag säga :).

  Härlig blogg du har, kul att hitta hit, det blir fler besök :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, skönt att höra att man inte är ensam ;) Tack för dina snälla ord!

   Radera
 2. Gott Katja, vi har en oavslutad mountain-bike diskussion från i tisdags för övrigt... =) Men jag känner igen fenomenet och fråga Peter om det var mkt snack i snabbgruppen i torsdags... =) Känns tveksamt, så jag är med dig i allt du säger, när det går fort då kan/vill man inte ödsla energi på att snacka... Men efteråt, jättegärna... Snacka kan man göra när man finåker/ÅH-trampar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Skönt att få medhåll från snabb-Johan :)

   Radera
 3. what, fick du en dask på rumpan?? Det är inte ok, hoppas du sa till. I övrigt var det askul i torsdags!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna, kul att du hittat hit :) "Dask" har jag inte fått, men det händer ibland att vissa (ingen nämnd, ingen utpekad) "skjutsar" en genom att ta på ens rumpa... Klart man säger till då. Finns ju rygg också, om man nu måste hålla i en ;)

   Radera