tisdag 21 augusti 2012

Mätta cyklisten del 2 - enkla recept från mitt skafferi

Hej på er!

Trött och sliten efter ett cykelpass? Ingen lust att stå och laga paradmat i två timmar när klockan närmar sig nio på kvällen? Varsågod. Med dessa polare i skafferiet/kylskåpet behöver du inte lägga alltför mycket tid på matlagning.

I dagens avsnitt av "Mätta cyklisten" tänkte jag berätta lite om vad jag brukar ha i mitt skafferi/kylskåp och varför. Inspireras, laga och kom med egna tips!

Bara en liten varning - mina tips är inget för de LCHF- frälsta...

I kylskåpet har jag alltid följande:

Ägg - för att det är nyttigt, otroligt gott och utgör grunden till hur många rätter som helst! Trött och fantasilös en vardag? Varsågod, blanda ihop ägg, mjölk, random ost - in med stanningen i stekpannan - bre en macka att ha bredvid och voilà! Här har du en mättande, värmande rätt. Inga komplikationer, bara rå energi :) Det bästa med äggrätter är att man kan blanda in precis vad som helst. Jag brukar ha i pasta-, ris-, korv- och kycklingrester.

Omelett med CF istället för med mjölk? Tja, why not! Bild & recept här.
Tomater - för att de passar till allt, är snygga både på smörgåsen och i salladen, pyntar upp vilken blek pasta som helst och för tankarna till Medelhavet och vi som cyklar älskar ju maten därifrån.

God & enkel tomatsallad - bild & recept här!
Pasta och ris - hur skulle vi klara oss utan dessa två grundfödor? De dagarna jag inte tränar kan jag väl klara mig med en sallad till lunch (om än en väldigt matig sådan, som t ex den från stans enligt mig bästa salladsbar Olio Deli). Men när jag tränar - fuck LCHF! Det gäller att återbygga kroppen genom att ge den allt den behöver. Det finns delade åsikter om hur lite kolhydrater vi behöver få i oss. För mig personligen har alltid ett samband gällt: ju mer träning - desto mer kolhydrater. De flesta av oss känner våra kroppar väl. Gå på intuition, eller läs på. Här är ett bra inlägg om LCHF och cykling från en av Sveriges bästa cyklister Mikael Flockhart. Och här hittar ni massa andra bra länkar till diverse åsikter. Jag älskar min pasta, mina potäter och även ris. Men jag äter dem med måtta. Och gärna med massa tonfisk och ost i!

Lite hetare tonfiskpasta - bild och recept här!
Potatis - inte pojkvännens favorit, dock min. Jag är uppvuxen på potatis i alla dess former men den godaste av alla är förstås potatismos (som Peter paradoxalt nog är världsbäst på att göra!). Potatismos (med mjölk, smör, salt, peppar och en riktigt liten dos muskotnöt i) går fort, är billigt och kan serveras till lite vad som helst - falukorv, snabba köttfärsbiffar, köttbullar, stekt strömming eller varför inte grillad kyckling.

Andra grejor som är snabba och sjyssta att trycka i sig (antingen rent eller som maträtt) efter träningen är:

 • Hemmagjord pizza (köp färdig deg, på med saker du gillar)
 • Kyckling i pitabröd
 • Pesto - att ha på allt!
 • Ost (speciellt mozzarella, mums)
 • Choklad - i små mängder är det gudomligt och välbehövligt!
 • Majs - antingen som kolv eller på burk, helst ekologisk men det gäller ju alla saker.
 • Frukt - i stora lass utan hejd.
Jepp, här är basgrejerna i mitt hushåll. Finns det nåt som saknas?


Första delen av "Mätta cyklisten" hittar du förresten här.

I kommande avsnitt lär vi oss att laga "Cyklistens elvismacka" (Peters specialité!) samt receptet på lyckad "Inför långrunda-frulle" som lämpar sig för en helgmorgon.

Mums mums på er :)

3 kommentarer :

 1. Bra med tips :) jag brukar alltid ha en kesoburk hemma, passar till det mesta :)

  SvaraRadera
 2. LCHF-freaksen kan ju ändå inte syssla med uthållighetsidrott, ty deras kosthållning håller inte för sånt. Kolla bara kost-gurun och vår "triathlet" herr Coltings insats i Kalmar senast, tämligen blek. När man tränat så är ju prio snabba kolhydrater så kroppen kan börja bygga upp igen snarast, som jag alltid hävdar, tränar man bra är det viktiga kolhydratrik (och protein) föda, vad spelar mindre roll... Kroppen omvandlar rubb och stubb till bränsle... Men tack för omeletttipset, nu måste jag köpa ett gäng ägg nästa gång jag handlar.

  SvaraRadera