måndag 10 juni 2013

Snälla låt bli hända.

Hej.

Det är nog få i cykelsverige som undgått den tråkiga nyheten om att några cyklister skadades allvarligt igår under gårdagens Falkenloppet i Nynäshamn utanför Stockholm. Flera, däribland Öijer, Fritz, Karin och ett gäng twittrare har skrivit om de otäcka händelserna. För oss i Västerås CK är det extrapåtagligt att höra om de berörda cyklisternas skador inte minst för att en av dem, C som hämtats med ambulanshelikopter är en tjej som tränat tillsammans med oss under den oförglömliga mallisveckan i våras. 

Jag blir så förbannad så förbannad! 

Vi måste lära oss att skydda de finaste vi har - människor som utvecklas, som utmanar sig själva, som bidrar till att placera sportsverige på den internationella kartan, som tar hand om sin hälsa och inspirera andra till framgångar?

Varför finns det staket kring tennisbanor för tjocka medelålders direktörer men bilarna tillåts köra i fullfart på samma vägar som bland annat unga sköra tjejer och killar av kött och blod cyklar med tunna hjälmar på huvudet som enda skydd? (och påstå inte att vi ska börja cykla i hockeymundering, det hör inte till saken) Varför stod det ingen lirare (eller tio) och motade bort trafiken på de kritiska ställena? Det får inte förekomma. Visst är det svårt att hålla koll på de enskilda bilisterna bla bla men det är inte ett långlopp vi talar om utan en predefinierad kort bana. Krävs det trettio pers för att hålla borta bilarna, så ställ ut trettio pers, annars låt bli arrangera tävling. All eloge till bilisten som valde offra bilen framför cyklisterna. Men han borde inte ha kört samtidigt som klungan överhuvudtaget. Och framför allt inte i den hastigheten som han gjorde. Alltså sorry dude, don't feel sorry for ya car.

Och hur tänkte Falken CK när ni lät junior- och elitdamerna starta samtidigt som de massiva H40-herrarna? Nu vet jag inte exakt hur den omtalade vurpan gick till men något säger mig att det kan ha gjort med att åkarna vart för många och för ojämna. Vilket ju bidragit till kraschen. Jag hoppas att vi så småningom får veta C:s version av vad som har hänt. Om inte annat så för att sprida budskapet och kanske på sikt bidra till säkrare tävlingsklimat.

Ja som ni ser, mycket kan sägas och jag vet tyvärr för lite om evenemanget och dem som stått bakom det för att kunna uttala mig alltför dömande om de enskilda. (Förutom de enskilda bilisterna då, empatilösa idioter med rejäl penisavund eller något i den stilen.)

Jag är egentligen mest mänsklig.

Jag vill att finaste Tony, som förresten kom fyra och vann klungspurten i i Falkenloppets H30-klass (stoltstoltstolt), kommer hem med den mjukaste nacken i behåll. Jag vill se mina glada tävlande klubbkamrater på två cykelhjul, inte med sittsår på arslet sittandes på en kudde mellan två rullstolshjul. Jag vill att de få, modiga tjejerna som Ingrid som vågar ställa upp och tävla i de i sig riskabla snabba klungloppen fortsätter ställa upp och inte drar sig mot MTB (som självklart är en rolig cykelgren men ändå, ni fattar, vi måste ha fler lvg-tävlande tjejer!). Jag vill fan själv våga ställa upp när det är dags för mig. Jag vill våga peppa mina framtida barn (som självklart ska heta Fausto och Greg och sånt i mellannamn, om det blir pojkar alltså, sidospår jaja) till framgångar i cykelsporten (vilken sport annars?) och det går ju inte om tävlingarna innebär sån extrem fara.

Var och en bär ansvar för sin egen säkerhet, men vi människor måste hjälpas åt. Jag hoppas verkligen att Falkenloppets arrangörer och de andra tävlingsarrangerande klubbarna tar åt sig de goda råden som Öijer och de andra tävlingskunniga kommer med.

4 kommentarer :

 1. Bra rytet Katja!
  Det är otäckt det som hänt och bör inte få hända, överlag känns det som bilister blivit lite ilsknare än för några år sen.
  Jag är rädd att ge mig ut tävla på lvg mkt pga av detta problem. Då är det riskfriare i skogen i det avseendet. Men du..det behövs även lite fler tjejer på mtb-tävlingarna oxå ;-) varför inte kombinera??

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med dig i alla du skrivit Katja.. som jag skrivit Säkerheten för cyklisterna skall ALLTID vara prio 1.

  Kram
  Fritz

  SvaraRadera
 3. Jag vägrar tävla landsväg. Kör lite träningstävling på sin höjd men inte mer. MTB!

  SvaraRadera
 4. Olyckan för C skedde i samband med bilmöte. Helt livsfarlig att inte stänga av för mötande trafik. Om nu folk som bor där måste ta sig till/från sina hem kan man väl dirigera dem i samma riktning som cykelloppet. De kanske får ett par km längre hem en dag per år och eventuellt får köra bakom klungan en stund. Att blanda tjejer och killar är ju bra om man vill kora bästa kvinnliga wheel-sucker annars är det kasst.

  SvaraRadera