måndag 18 februari 2013

Coreografera!

Hej.

Sitter och är nöjd med mig själv efter dagens spinning plus core-pass. Alltså älskar, älskar den kombinationen. Eftersom cykelpartiet är så kort (enbart 30 min) så gäller det att ta ut sig som fan innan det är dags att plåga innanmätet.

Att få ut nåt vettigt utav spinningen är ju en konst i sig, det kan ju alla intyga som tränar det i cykelsyften. Vissa cyklister föraktar spinning. Andra (som jag) kör det som komplement till den ordinarie cykelträningen. Vad jag har märkt så har i alla fall jag störst nytta av spinningen just i "spurtsyften". Visst kan distansspinning vara kul då och då, men jag ser spinning främst som ett tillfälle att få träna explosiviteten.

Vad jag egentligen vill ha bloggat nu är att jag uppmanar alla vettiga cyklister (och andra förstås också, speciellt er med sittande arbete!) att köra regelbunden coreträning. Det må låta pisstråkigt - och det är inte speciellt kul att i en halvtimme varva rygglyft med maglyft med lite balansträning. Men fördelarna är för många för att negligeras till förmån för ingen coreträning alls:
 • Du får bättre balans. Och bättre balans innebär snyggare och säkrare cykelhantering.
 • Du ökar fettförbränningen. Face the fact, det är drygare att klättra i berg med massa överflödskilon att bära på. Då hjälper det inte att du bytt upp dig till Giros senaste lättviktshjälm.
 • Du får starkare mage och rygg. Behöver jag säga mer?
 • Du stärker kroppen inför framtida belastningar och minskar på så sätt skaderisken.
 • Du lär känna din kropp på ett helt annat sätt. Och ökad kroppskännedom ökar dina chanser att träna på rätt sätt.
Har du ingen lust att pallra dig på gruppcore så finns det inget som hindrar dig från att göra övningarna på egen hand. Lägg upp en spellista där varje övning får ta cirka en halvlåt, så kör du tills du är klar. En halvtimme per pass räcker. Här och här och här finns bra tips på coreövningar - som man ser så är det ungefär samma övningar som ingår i uppläggen vilket gör att övningarna är lätta att komma ihåg. Glöm inte att hela tiden hålla magmusklerna spända.

Perfekt efter ett medeltufft cykelpass när du känner att du kan "ge lite mer" när du väl kommit hem.

4 kommentarer :

 1. Gôrbra kombopass det där. Bra bål är grunden till allt! Glöm inte stretcha också, särskilt gluteus och höftböjaren, som har en förmåga att bli förkortade på cyklister. Och så den kära lilla piriformis - den kommer jag tjata om ;~)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tänkte skriva: "Glöm inte stretcha efteråt!" men det skulle vara lite väl F&S av mig att leka dagisfröken ;)

   Radera
 2. jag älskar core träning! :) Det är grymt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det märks på din grymma kropp :) kram!

   Radera